FK har fått sin egen TV-kjendis. Skredderen Yasser Sibai fra Syria har mange blitt kjent med gjennom Det store symesterskapet på NRK. Selv tar han kjendisstatusen med knusende ro.

Mange syrere har høy utdanning og mye yrkeserfaring, sier skredder Yasser Sibai.

Tekst og foto: Terje Hansteen

-For meg er det ikke viktig å bli kjendis. Jeg ville være med i programmet fordi det er gøy, og vise Norge hva jeg kan. Jeg ville også bli kjent med flere som liker mote, design og redesign, og som liker å sy, og få et sosialt liv, forteller Yasser som har få venner. Han begynte ved FK i 2015 og tok norskprøven i november.

Lærerikt

Det var et tips fra ei venninne som førte Yasser til symesterskapet. Mer enn 350 håpefulle hadde meldt seg på. Etter to intervjurunder og en test, ble ti heldige plukket ut. Én av dem var Yasser. Det var både morsomt og stressende å være med, føler han. Men samtidig veldig lærerikt.

-Jeg har lært veldig mye om redesign, og hvordan man kan glede seg over å være i en jobb.  Og så er det jo morsomt å se seg selv på tv! forteller Yasser som jobbet som skredder sammen med faren sin i syv år i byen Homs. Det var faren hans som lærte han å sy, og faren hadde selv lært det av sin far igjen. Skreddertradisjonen står med andre ord sterkt i familien Sibai.

Vil gi syrere håp

Han fikk mange nye venner i løpet av tiden han var med i Det store symesterskapet, men å få jobb som skredder tar lengre tid.

-Det er vanskelig. Jeg har vikariert litt på Det Norske Teatret, og kunne derfor tenke meg en jobb i en kostymeavdeling i et teater eller jobbe i en klesbutikk. Jeg tror nok at deltakelsen i symesterskapet kan hjelpe meg til å få en jobb, sier Yasser som poengterer at det er viktig for han å gi andre syrere håp. Og vise nordmenn at mange syrere har verdifull arbeidserfaring fra hjemlandet som de kan bruke i Norge.  -Mange av oss har høy utdanning og mye yrkeserfaring. Og de fleste av oss har god kompetanse.

 

Uten kjendisnykker