fine bilder

fine bilder 2

 

Tur til Nasjonalgalleriet

Torsdag.15. september dro klassen til Agnetha inn til Nasjonalgalleriet i Oslo. På skolen hadde vi lest om Norge i gamle dager og om tiden etter at Norge ble fri fra unionen med Danmark. På 1800-tallet var det veldig viktig for mange å finne ut hva det egentlige norske var. Man hadde behov for å bygge en norsk identitet. Svaret fant mange kunstnere i naturen og på landsbygda, hos bonden. Perioden kalles nasjonalromantikken, og på Nasjonalgalleriet henger det flere bilder fra den tida.

 

 

Vinternatt i Rondane

Harald Sohlberg (1869-1935)

Harald Sohlberg er en norsk, nyromantisk billedkunster. Han er en av de kjente malerne i Norge. Han arbeidet med oljemaleri, akvarell, tegning, tegning, litografi og radering. Harald Sohlbergs mest kjente bilde er Vinternatt i Rondane, også kalt Vinternatt i fjellene. Han var veldig opptatt av naturen, og en kveld var han ute på tur i Rondane. Da han kom ut av teltet, så han et fint og vakkert område med fint stjernelys. Da han kom hjem, begynte han å male det han hadde sett. Det ble det vakre og mest kjente maleriet hans, Vinternatt i Rondane, som dere ser ovenfor. Det tok 14 år å male det, fra1901 til 1914. Han var også opptatt av religion, og han prøvde å sammenlikne det vakre i naturen med det religiøse han trodde på. Motivet spiller på nasjonale myter. Mytene om hva som er norsk identitet og hva som er ekte norsk natur. Bildet er veldig populært i Norge. Nesten alle har sett en vinternatt et sted og snø på fjellene. Norsk natur er «evig og ren». Det fine maleriet hans er nå på Nasjonalgalleriet, og mange turister kommer for å se det vakre og nydelige bildet.

Msgina, Abreham og Elena

 

fine bilder 3

 

Kampen for tilværelsen

Dette bildet heter Kampen for tilværelsen og ble malt i 1888-1886 av Christian Krohg. Han var den borgerlige, konservative unge mannen som ble kjent for å forsvare fattige som ble utnyttet. Han bidro sterkt til at offentlig prostitusjon ble avskaffet i 1888. Han studerte jus og gikk på tegneskolen samtidig, derfor valgte han pensel som våpen.

Kampen for tilværelsens motiv var hentet fra virkeligheten, utenfor en bakerbutikk på hjørnet av Kristianias paradegate Karl Johan. Bildet beskrev fattige folk som kjempet i kø for å få sitt daglige brød.

Dette bildet er et skremselssymbol for fattige og svake barn som står overfor vanskeligheter i livet. Derfor ble det et av Norges mest kjente malerier, og henger i dag i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Vi synes at dette bildet er veldig viktig, fordi det fortsatt beskriver den daglige situasjonen for flere barn i mange land som lider av hungersnød og krig.

 

Ikhlass Azimi-Khaled og Omar-Loan Truong

 

fine bilder 5

 

 

Brudeferden i Hardanger

Brudeferden i Hardanger er et av norsk kunsthistories mest kjente malerier. Maleriet er malt av Hans Gude og Adolph Tidemand. Maleriets størrelse er 90×130 cm, og det henger i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo. Bildet er et typisk eksempel på felles arbeid, der Gude malte landskapet og Tidemand malte mennesker. Det er et romantisk bilde med fantasi og natur. Brudeparet sitter i den fremste båten. De har på seg bunad, bruda har brudekrone på hodet og brudgommen har hatt. De fleste av gjestene har også bunad. Noen av gjestene spiller musikk, og en person skyter med gevær. En mann ror båten. Landskapet rundt viser en fin sommerdag, med grønne trær og speilblank fjord.

Ved siden av fjorden ligger kirken på fjellet. Det er en stavkirke. Menneskene drar til kirken som arrangerer brylluper og gudstjenester.

Dette bildet ble tegnet i Düsseldorf i 1847-1848. Bildet ble stilt ut igjen i Nasjonalgalleriet i Oslo i 2003. Mange turister kommer for å se på maleriet av Adolph Tidemand og Hans Gude. Vi synes at dette bildet er veldig spennende og setter stor pris på det, fordi det forteller om livet i gamle dager.

 

fine bilder 4

 

Dette ble skrevet av Filmon, Zakarias og Ferdana

 

 

 

Tur til Nasjonalgalleriet