DSC_0465

 

Hvordan skaffe seg praksisplass? Syriske Hussam Halol (29) tok ganske enkelt direkte kontakt med Peppes Pizza på Ski.Og praksisplass fikk han, takket være stort pågangsmot og eget initiativ, sier sjefen hans. Fast deltidsjobb blir det også nå.

Tekst og foto: Terje Hansteen

Hussam Halol og Jan Ole Damsgård sitter og smiler til hverandre. Det er ikke tvil om at kjemien stemmer og samtalen går lett. Etter drøye to år i Norge, kan Hussam såpass mye norsk at han kan sette ord på tankene sine. De har tatt seg en pause i pizzastekingen for å fortelle om da Hussam stakk innom og ville ha praksisplass. Jan Ole, som er sjefen ved Peppes, var rimelig skeptisk til å begynne med. Han innrømmer det. Å hyre noen som bare stakk innom, var egentlig ikke aktuelt. Han måtte ta noen runder med seg selv, sier han. Hussam fikk først et klart nei.

Først avfeidDSC_0481

-Jeg avfeide han da, men vi fikk jo snakket sammen og da merket jeg at han var offensiv, ivrig og ikke minst en hyggelig kar. Det var i begynnelsen av november. Så fikk jeg snakket med Tine ved FK og fikk klargjort ting. Jeg ville hjelpe han videre og tilby han et papir etter hvert, 20. november hadde vi derfor et nytt møte og uka etterpå begynte han her. I utgangspunktet var jeg ikke ute etter gratis arbeidskraft, jeg hadde tenkt en tre måneders kontrakt og lære han internkontroll, faguttrykkene og de helt grunnleggende tingene. Men etterhalvannen måned så jeg på muligheten for å kunne ansette Hussam i en deltidsstilling, forteller Jan Ole. I januar hadde de en ny samtale, og målet er nå å signere en kontrakt etter hvert. Da blir Hussam én av 22 deltidsansatte ved Peppes Pizza på Ski, bare tre jobber fulltid.

 

Høy trivselDSC_0452

-Det spilte ingen rolle i begynnelsen hvor jeg skulle ha praksisplass, men jeg hadde en plan om at jeg ville spørre her. Jeg liker å ha mye å gjøre og har tidligere jobbet som servitør og kokkassistent på tre steder i Damaskus. Peppes er dessuten kjent som det beste pizzastedet i Norge, og det var viktig for meg med tanke på å få et papir herfra, forteller Hussam som ikke er i tvil om at det smarteste er å prøve å finne praksisplass selv.

-Hvordan vil du beskrive arbeidsplassen din?

-Jeg trives veldig godt, og føler at jeg er medlem av en stor familie. Det er mye respekt og mye hygge her, og vi hjelper hverandre. I begynnelsen var det vanskelig, men nå føler jeg at jeg har lært mye. Å jobbe på kjøkkenet er nok det viktigste jeg har lært. Egentlig føler jeg at jeg lærer noe hver dag og jeg lærer også mye norsk. Jeg gjør alt her, lager pizza, serverer, gjør rent, rydder og forholder meg til regler om matsikkerhet. Tiden går fort. Nå jobber jeg 14 timer i uka fordelt på to dager

-Hvis du skal sammenligne norsk og syrisk arbeidskultur?

-Det er helt forskjellig, ler Hussam og utdyper. – I Syria får man mer ansvar i begynnelsen og jobber tolv timer i strekk, og det er stor forskjell på sjefen og de ansatte. Her på Peppes er alle på samme nivå og vi er en gruppe som jobber sammen. Jeg synes det er mye bedre å jobbe i Norge, og jeg er veldig fornøyd med jobben min.

-Hva er framtidsplanene? Blir det pizza på fulltid?

-Først skal jeg prøve å ta norskeksamen B1 i mai og prøve å komme inn på videregående i august, og jobbe deltid ved Peppes. Målet er å bli elektriker eller heismontør, jeg er ikke sikker ennå. Da jeg bodde i Tyrkia jobbet jeg både som heismontør og som skredder.

DSC_0470

Et forbilde

-Mange har mye å lære av Hussam, han er forbilledlig, mener Jan Ole. – Han er et godt eksempel på integrering, hvordan man skal lykkes. Hans pågangsmot og vesen er nøkkelen til suksess, og derfor tror jeg at Hussam helt sikkert kommer til å klare seg i Norge.

-Hvordan har samarbeidet med FK vært?

-I utgangspunktet trodde jeg at det ville bli en tettere oppfølging og at det ville være tydeligere retningslinjer, men samtidig så har jeg ikke savnet det. Vi veit hva vi har jobbet med og mot hele tiden. Det er Phuong ved FK som har fulgt opp Hussam.

-Peppes har helt fra starten ønsket mer frihet til å følge opp og gi opplæring til Hussam, da de mente at de hadde et godt opplegg for dette. Vi så derfor ikke helt nødvendigheten av å ha like tett oppfølging av Hussam som av andre deltakere i språkpraksis, utdyper Phuong.

-Får Peppes mange slike henvendelser fra skoler og enkeltpersoner som vil ha praksis hos dere?

-Mange organisasjoner er på oss og vil ha praksisplass her. Hadde FK kontaktet oss, hadde vi nok sagt nei. Men måten Hussam gjorde det på, var noe helt annet. Vi ser at det krever mye ressurser å ha en person i praksis, men med Hussam har det gått bra fra første stund.

-Hvilke egenskaper er du opptatt av hos en ansatt?

-Evnen til å tilpasse seg, verdier, holdninger, være offensiv på en høflig måte og at man behersker grunnleggende norsk. Disse egenskapene så jeg hos Hussam. Ta inn flere? Nja, nå må vi først få Hussam gjennom løpet her.

 

 

Fikset praksisplass selv