Tarek Kasem-Yasin (40) har aldri vært i tvil. En gang frisør, alltid frisør. Nylig åpnet frisørsalongen Studio 15 i Drøbak dørene for han. Egentlig helt tilfeldig.

Tekst og foto: Terje Hansteen

 

Hilde Pedersen, innehaver av Studio 15 i Drøbak, hadde ikke tenkt å finne noen praksiskandidat. Hun har en liten salong i sentrum av Drøbak og driver for seg selv. Men så havnet hun tilfeldigvis på en fest for syrere. Dermed begynte ballen å rulle, forteller hun.

 

Kontrakt

-Jeg skulle levere noe på Vimpelfabrikken her i Drøbak, og der var det syrisk aften. Så ble jeg presentert for alle syrerne. Jeg fortalte dem at jeg var frisør, og straks var det mange som ville ha praksisplass. Da hadde jeg allerede hørt om Tarek og jeg klarte å plukke han ut med det samme, det var ikke vanskelig. Jeg lot han klippe en kamerat først, og da så jeg at dette var noe han kunne. Så ble det skrevet en kontrakt om at han skulle være her i salongen to dager i uka, forteller Hilde og ser bort på Tarek, som er et eneste stort smil. Nå blir kontrakten fornyet, til Tareks store lettelse. Etter et år og tre måneder i Norge, begynner det å løsne.

 

Språket er utfordringen

Sola strømmer inn i vinduene i Storgata i idylliske Drøbak, og Tarek og innehaver Hilde Pedersen i Studio 15 ser begge veldig fornøyde ut. Kjemien stemmer, det er det ikke noen tvil om, til tross for språkproblemer.

-Norsken er den store utfordringen, helt klart. Derfor blir det mye armer og bein.  Jeg må tenke over hva jeg sier, og at jeg snakker sakte, sier Hilde som bare har godt å si om Tarek. –Han respekterer meg og han gir mye av seg selv. Tarek er en flott fyr som imponerer meg, han ser hva som må gjøres i en salong. Jeg merker imidlertid at kundene kan være litt skeptiske og at det kan være en utfordring å starte med en ny frisør.

-Hva synes du om praksisen?

-Jeg synes praksisen er veldig bra. Her får jeg nettverk, blir kjent med folk og jeg lærer norsk. Det er ikke så lett å snakke med kundene, de snakker så fort og dialektene er vanskelige. Men jeg føler at det går bedre nå, smiler Tarek.

-Tarek må helt klart lære mye mer norsk, skyter Hilde inn. – Men det er også det eneste jeg kan lære han. Det eneste han mangler er vel fargeteori. Vi lærer dessuten av hverandre, han lærer meg for eksempel barbering. Når det gjelder herreklipp, så står han på egne bein.  Tarek er jo utdannet i herrefaget, og jeg vil ikke tvinge han til å ta dameklipp. Samtidig har jeg sagt til han at skal han ta svennebrevet, så må han også klippe damer.

– Jeg håper at søstera mi kan sende meg eksamenspapirene mine fra frisørutdanningen, sier Tarek som har som mål å ta svennebrevet.

 

Ønsker å bli i Norge

Tarek ble utdannet frisør i Damaskus, og forteller at han også lærte mye om klipping i militæret. Totalt jobbet han sytten år som frisør, fjorten år i Damaskus og deretter tre år i Libanon. Opprinnelig kommer han fra en landsby utenfor Damaskus, og der hadde han sin aller første salong.

-Er det mye som er forskjellig fra det å jobbe som frisør i Syria?

-Ja, det er mye. Måten å betale på er for eksempel forskjellig. Her i Norge får man også betalt i ferien hvis man har fast jobb, det får man ikke i Syria. I Syria måtte jeg dessuten jobbe tolv timer hver dag. Det er mange ting som er bedre her i Norge, og selv om det skulle bli fred i Syria, så vil jeg bli her.

-Og drømmen din, hva er det?

-Kanskje kunne åpne egen salong. Målet mitt er å jobbe som frisør, jeg vil være økonomisk uavhengig og ikke måtte ta penger fra staten.

 

Eksemplarisk av Studio 15

– Mitt inntrykk er at praksisen i Studio 15 har fungert veldig bra for Tarek. Arbeidsgiveren har tatt godt imot han og har lagt til rette for at han skal få en så optimal praksistid som mulig. Studio 15 er virkelig et eksempel til etterfølgelse, sier Anne Kristine Linnestad, programrådgiver ved Follo Kvalifiseringssenter.

-Hva tenker du generelt om mulighetene til å finne relevante praksisplasser for deltakerne ved FK?

– Vi gjør vårt ytterste for å finne relevante praksisplasser, men det er ikke alltid mulig å innfri. Å få praksis i bedrifter som krever fagbrev eller fagutdanning, er ikke lett.

– Hva slags tilbakemeldinger får du fra bedrifter som tilbyr praksisplasser?

– Det er nitti prosent gode tilbakemeldinger fra de bedriftene som tilbyr praksisplass til våre deltagere, og de aller fleste av dem tar imot en ny deltager når avtalene går ut. Dette gjelder både private og kommunale arbeidsgivere, sier Anne Kristine.

Hårfint i Drøbak