DSC_0226

Daad er et veldig kjent navn på FK. Men hvem er egentlig Daad? Mange av dere har stilt dette spørsmålet, og nå skal vi prøve å gi dere svar.

Tekst og foto: Jessica Chackyan og Jonavel Miguel

Mellom alle jobbene sine kunne Daad møte oss på sitt eget kontor og prate litt. Vi ble kjent med en spennende dame som har godt humør, mye energi og er veldig impulsiv. Daad kan være et eksempel for alle som er nye i Norge og som ønsker å lykkes.

Skaff deg nettverk!

Daad Gjerde kom fra Libanon for 33 år siden. Hun er gift med en nordmann, og har hun to voksne barn og et barnebarn. Hun snakker fire språk, arabisk, engelsk, fransk og selvfølgelig norsk. Av utdannelse er hun lærer og i Libanon jobbet hun som lærer på en barne- og ungdomsskole, pluss at hun jobbet som frivillig lærer på et barnehjem.

Da Daad kom til Norge i 1983, fantes det ikke noe introduksjonsprogram. I 1984 begynte hun på det første norskkurset i Oppegård kommune. De var bare syv deltakere og fikk bare 380 timer for å lære norsk. Selvfølgelig var det ikke nok. Daad er som tidligere nevnt veldig impulsiv og hun følte at hun måtte gjøre noe mer for å lære norsk. Derfor prøvde hun å bli mer integrert i samfunnet.  Hun ble aktiv i kommunen der hun bodde, hun fikk nettverk og på den måten kunne hun lære mer norsk.

-Hvis du ønsker å bo i Norge må du lære deg norsk og du må skaffe deg nettverk, sier Daad.

Hardt arbeid

Først begynte hun å jobbe som vikar i en barnehage i Oppegård kommune, deretter fikk hun jobb i en barnehage i Oslo. Dessverre var det ikke lett for henne å fast jobb, men etter fire år fant hun seg en jobb som barnehageassistent og morsmålslærer for arabiske barn mellom tre og seks år. Slik fortsatte hun å jobbe i åtte år. Hun fikk etter hvert et godt nettverk og da fikk hun også muligheten til å jobbe som flyktningkonsulent.

-Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker og hjelpe dem, og jeg var nysgjerrig på andre kulturer, forteller Daad. Hun trivdes veldig godt i jobben som flyktningkonsulent og hun likte godt å ha mye å gjøre. Hun jobbet også hardt for å ta mer utdanning, og for å kunne være nyttig for andre.

Vær realistisk!

Daad ble etterhvert en av de første som jobbet som rådgiver i introduksjonsprogrammet etter at loven ble vedtatt i 2004. Å være rådgiver er et stort ansvar, men deltakerne må forstå at hun ikke kan utrette mirakler, hun kan bare gi råd til mennesker som kommer som nye til Norge og som har drømmer, poengterer hun.

-Noen ganger har vi deltakere her som ikke er realistiske. En mann som er 50 år og ikke har utdanning, kan ikke bli lege. Det er en altfor lang vei å gå, sier rådgiver Daad.

Sette seg mål

Etter at en person får oppholdstillatelse fra UDI og blir plassert i en kommune, er det kommunen som søker om plass på et voksenopplæringssenter. Så blir han/hun intervjuet av skolen, kommer i riktig klasse ut fra sitt nivå og så lages det en ukeplan. Etter at personen har vært tre måneder ved voksenopplæringen, får han/hun en samtale med rådgiver, lærer  og saksbehandler fra Nav for å kunne lage en plan.

-Min jobb er å gi nøkkelen som åpner døra, hver deltaker må være selvstendig og realistisk. Jeg sier til deltakeren at dette er ditt liv, ditt ansvar og det er du selv som må sette deg et realistisk mål, sier Daad. – Samarbeider du godt med Nav, kommunen, lærerne, rådgiver og lederne, og tar ansvar for ditt liv, kan du få oppfylt dine drømmer. Hver deltaker på intro har veldig gode muligheter, muligheter som de ikke hadde før. Du må prøve å se de positive sidene og tenke at alle disse menneskene er her for å hjelpe deg, du må ta en sjanse.

Gir gode råd

Daad har klart å skape seg et godt liv i Norge, etter 33 år her i landet er hun kjempefornøyd med jobben hun har ved FK. Ved siden av jobben er hun med på mange prosjekter i hjemkommunen, er samfunnsengasjert og aktiv i et politisk parti, og jobber med integrering av flyktninger i Oppegård kommune. Men Daad har som alle andre noen «svake» sider. Hun er utålmodig og liker å være ferdig med oppgaver med en gang. Og hun er streng når det gjelder lover og regler.

-Jeg kan bli sliten noen dager, men jeg føler meg sterk fordi jeg har hyggelige deltakere. Jeg jobber med mennesker fra hele verden og blir kjent med mange kulturer, og jeg håper å ha en god helse fremover, slik at jeg kan fortsette å hjelpe folk, sier Daad. Til slutt gir den fantastiske dama et godt råd til alle som er nye i landet. – Bruk tiden riktig. Minutter du mister kommer ikke tilbake, vær aktiv, ikke synes synd på deg selv, lær deg norsk. Språk og arbeid er nøkler for å kunne trives.

 

Tusen takk for intervjuet, Daad. Vi håper at du fortsatt har en god helse og mye energi, slik at du kan hjelpe mer og mer.

 

DSC_0236

Daad? Hvem er Daad?